end v1.0

Zalman versie 2

nextZoals te lezen is in mijn Zalman avontuur, was ik toch nog niet helemaal tevreden met de koeling.
Daarom hier mijn korte omschrijving van de verbeteringen die erna nog gedaan zijn .

Ten eerste de standaard pomp die in de Zalman reserator 2 zit is niet sterk genoeg om het zware koelblok van de videokaart te verwerken. Hierdoor gebeurde het telkens dat het systeem in de error ging omdat het koelwater niet snel genoeg door het systeem stroomde.
Als het systeem in de error ging, dan stopte de pomp en ging de computer na een tijdje vanzelf uit door de warmtebeveiliging van het moederbord. Dit was natuurlijk niet goed voor het systeem.

Daarom werd het tijd voor een upgrade naar versie 2.0.

Nieuwe onderdelen versie 2:
- Pomp: Eheim 1048 ipv standaard Eheim Compact 1000 pomp
- Pompbevestiging: rubberen dempers voor onderplaat
- Pompschakelaar: Automatische pompstarter van Freezinghardware
- Verlichting: blauwe led kathode
- Plexiglas voor raam in zijpaneel


Ik heb voor de zwaardere Eheim 1048 pomp gekozen omdat de Eheim 1046 dezelfde specifikaties heeft als de pomp die al in het systeem zat (Eheim compact 1000).
De 1046 is misschien sterker dan de 1000, maar de waterhoeveelheid is voor beide 5 liter per minuut (300 l/h).
De 1048 geeft 10 liter per minuut (600 l/h), dat leek voor mijn systeem een betere oplossing, omdat het bij lange na die hoeveelheden niet gaat halen bij die verhoogde weerstand.

Voor exta gemak zit er ook nog een automatische schakelaar tussen de pomp en de netvoeding. Hierdoor blijft de pomp nog een tijdje lopen nadat de computer afgeloten is en gaat de pomp automatisch aan als de computer aangaat.
De vertragingsschakelaar krijgt zijn signaal van een aansluiting op het moederbord doormiddel van een Fan-aansluiting. Deze werd toch niet meer gebruikt door de oude CPU koeler fan.

Hier de foto's van versie 2.0...